Reviews van lezers: 

Dit aangrijpende levensverhaal van een vrouw die als jong meisje werd misbruikt, is zo geschreven dat je het wilt blijven lezen. Je wilt weten hoe de hoofdpersoon zich los worstelt uit het verleden en op zoek gaat naar herstel en vergeving. Mooi en goed dat de schrijfster heeft gekozen om het verhaal afwisselend in het heden en verleden te vertellen. Dit houdt de aandacht van de lezer vast. De schrijfster heeft ervoor gekozen om haar verhaal, waaronder dus ook de details van het misbruik, open en eerlijk te vertellen. Dit is best heftig, maar ook nodig om de lezer te laten zien hoe misbruik in gang wordt gezet, hoe gruwelijk seksueel misbruik is en hoe een slachtoffer wordt geclaimd en onder druk wordt gezet door de dader. Steeds een stapje verder. Wat mooi om te lezen dat de hoofdpersoon heeft gekozen om het proces in te gaan van herstel en vergeving zodat zij niet langer meer gebukt zou gaan onder de gevolgen van het misbruik. Of je nu zelf een slachtoffer bent van seksueel misbruik of wilt weten wat misbruik doet met het slachtoffer.. dit boek is een aanrader!

Dit boek neemt je direct mee in een andere wereld. Eigenlijk wil je het verhaal niet weten, maar het is zo spannend en goed geschreven dat je niet meer kan stoppen met lezen. Echt een boek om even uit de werkelijkheid te stappen en in 1 ruk uit te lezen. Aanrader!

Een zeer aangrijpend boek. Ik ben helemaal geen lezer maar ik werd toch meegenomen in dit pittige verhaal. Het geeft een beeld wat misbruik doet met slachtoffers en zijn of haar naasten. Dit boek is zeker de moeite waard om te lezen.

Bijzonder knap hoe de gevoelswereld van een pubermeisje wordt beschreven en de dilemma’s waar ze mee worstelt.

Een verhaal dat boeit vanaf het begin tot het eind. Waarin heden en verleden duidelijk wordt weergegeven en niet storend is maar wat blijft boeien. Een echte aanrader.

Wat maakt een goed boek? Als je eenmaal aan een boek begint en het niet kan wegleggen.
Nou daar is dit boek een perfect voorbeeld van!! Je wil blijven lezen, het verhaal is intrigerend, raakt je hart en blijft boeiend tot de laatste bladzijde.

Een bijzonder, kwetsbaar, treffend en harten rakend boek over seksueel misbruik. Het verhaal grijpt je en laat je niet meer los. Maria neemt de lezer mee in haar zoektocht, strijd en verwerking rondom haar ervaringen. Er spreekt een kracht uit het boek. De kracht van genezing.

Ik heb het boek in 1 adem gelezen. Ik vind het echt sterk hoe ze het heeft verwerkt en hoe ze met alles is omgegaan. Wat een krachtige vrouw. Wat ik vooral ook nog wil zeggen is dat de manier hoe het geschreven is mij nog meer meenam in het boek. Erg krachtig. Ik kon niet stoppen met lezen. En ik ben het helemaal met haar eens als ze zegt dat ze hoopt dat ze iemand kan helpen door haar verhaal opgeschreven te hebben.

Hoe een dader van seksueel misbruik een jong meisje kan opzadelen met schuldgevoel. Mooi beschreven hoe Maria dit jaren later als volwassen vrouw is aangegaan en de dader hiermee confronteert.
Dit heel toegankelijk geschreven boek kon ik niet makkelijk wegleggen.

Op ingrijpende wijze vertelt Maria over haar heden en verleden.
Normaal best moeilijk om te verspringen in een boek. Maar dit boek is zo duidelijk geschreven. Het verspringt op de hele bladzijde en niet halverwege een bladzijde..... wanneer je moeite hebt met verspringen, is de mogelijkheid er, het heden achter elkaar te lezen(stel dat je de draad even kwijt bent, maar ik denk niet dat dat gebeurt) een aanrader voor de misbruikte mens, maar ook voor de niet misbruikte mens... Want het gebeurd echt en het overkomt je gewoon!

Boekbespreking Digibron

Maria Bakuwel Gereformeerd geheim. Aangrijpend levensverhaal van een slachtoffer van seksueel misbruik.

Verlies, rouw en verdriet hebben woorden nodig. Ze hebben vertelling en erkenning nodig. Dit kan gebeuren in een wezenlijke ontmoeting waar geluisterd kan worden. Dit alles in plaats van een smiley die huilt of lacht. (Oorspronkelijk: Dirk de Wachter)

Tijdens het lezen van Gereformeerd geheim kwamen deze woorden in mijn gedachten. Deze geheimen hebben woorden nodig. Om diep en vaak lang onzichtbaar verdriet te kunnen erkennen.

Het thema seksueel misbruik komt tot leven door verhalen. Soms in een wezenlijke ontmoeting onderweg en soms in een boek. Deze verhalen vragen om een integere lees- en luisterhouding. Een liefdevol hart en open oor, zonder oordeel. Verhalen mogen verteld worden. Omdat het ruimte geeft voor erkenning van pijn. Want wanneer er erkenning is, kan het proces van heling beginnen.

De auteur van Gereformeerd geheim deelt met ons haar levensverhaal. Een levensverhaal dat lange tijd gekleurd werd door geheimen van seksueel misbruik. Ze vergelijkt haar geheugen met een apothekerskast. In verschillende laatjes worden herinneringen opgeborgen. Goede én slechte. De laatjes met goede herinneringen gaan nogal eens open, om heerlijke gevoelens opnieuw te kunnen beleven. De laatjes met slechte herinneringen liet ze liever gesloten, omdat ze zoveel pijn doen. Om ze te kunnen vergeten.

In dit boek moedigt ze haar lezers daarentegen aan om gesloten levenslaatjes te openen. Ja, dat vraagt om moed, daadkracht en kwetsbaarheid. Maria laat ons zien op welke manier ze onder begeleiding van een betrokken hulpverlener en anderen die ze in vertrouwen leerde nemen, laatje voor laatje opent. Wij worden uitgenodigd om door het lezen van dit boek haar proces op afstand mee te maken. Het greep mij als lezer aan. Hoe dit geheim haar lange tijd gevangenhield. Hoe de dader in haar macht uitoefende en gevoelens van schuld en schaamte haar gevangen hielden.

In dit boek wisselen ‘toen’ en ‘nu’ elkaar af. Het verhaal van ‘toen’ heeft zoveel impact op het leven ‘nu’. In de verhalen van ‘toen’ neemt ze ons in alle openheid en kwetsbaarheid mee. In de verhalen van ‘nu’ neemt ze de lezer mee in haar proces naar vrijheid ervaren, het loskomen van de dader en het recht doen aan zichzelf. Om uit de schaduw te komen.

Maria schrijft in haar nawoord: ‘Het duurde even voordat ik hieraan toe was, want je geeft veel prijs van je eigen leven. Net alsof “de hele wereld” het nu weet. Dat weerhoudt me er niet van. Ik ben geen slachtoffer meer, ik ben overwinnaar! Dankzij God die mijn leven heeft geleid tot nu toe.’

Deze verhalen van slachtoffers van seksueel misbruik hebben woorden nodig. Zij hebben mensen nodig die bereid zijn om hun verhalen te horen en te lezen in een wezenlijke ontmoeting. Om de ander te horen in stilte, zonder oordeel of ongevraagd advies.