Hieronder de reactie van Nanda Huneman, mijn schrijfcoach.

Zij was aanwezig op de boekpresentatie en samen keken we terug op de jaren waarin het geschrevene vorm kreeg.

Mooie momenten van verbinding en ontwikkeling die me dierbaar zijn

en die ik koester. Vanaf het begin geloofde ze in mij en mijn talent.

Uren van hard werken leiden tot een prachtig resultaat:

Gereformeerd Geheim

"Mijn schrijfcoach heeft me niet alleen geholpen met het verbeteren van mijn schrijfstijl, ze heeft me ook geholpen om uit de schaduw te komen. Mezelf in het voetlicht te plaatsen." Dat schrijft Maria Bakuwel in het nawoord van haar pas verschenen boek 'Gereformeerd geheim'. Vier lang werkten wij samen in een schrijfbegeleidingstraject aan haar levensfictieve boek over seksueel misbruik. Ze heeft zichzelf uit de slachtofferrol in het licht geschreven, en zie haar hier eens stralen bij de boekpresentatie. Het moment dat je boek in de wereld komt is elke keer weer een transformatie van een oud verhaal naar een nieuwe versie; waarbij je én je pijn en de rauwe realiteit erkent én als een ander, geheeld, mens door kan gaan. Als schrijfster! Het is een pakkend en beeldend verhaal geworden, voorbij aan wrok, toegankelijk voor een breed publiek. Trots!

'Met de juiste schrijfbegeleiding wordt schrijven een vast onderdeel van je leven. Je leert beter schrijven, je ontdekt wat je echt wilt zeggen en brengt je verhaal kundig tot leven. Ondertussen ruim je oude onderliggende wrok op en ben je niet bang om voor jouw (fictieve) waarheid te staan. Je zet jezelf in de wereld met jouw boek. Je wordt echt een schrijver.'

Fictie of non-fictie

Voor de meeste mensen ligt het verschil tussen fictie en non-fictie in de vraag of het vertelde echt gebeurd is of niet. Fictie wordt algemeen beschouwd als een verzinsel van de schrijver en non-fictie als de ware toedracht tot gebeurtenissen die in het echt hebben plaatsgevonden. 

Voor Gereformeerd Geheim geldt: Dit is mijn verhaal. De beschreven gebeurtenissen zijn gebaseerd op herinneringen en hebben werkelijk plaatsgevonden. M.n. in het -verleden gedeelte- zijn fragmenten toegevoegd, die een geringe mate van fictie in zich hebben en moeten worden gezien als ‘zijnde mogelijk gebeurd’.

Autobiografie of roman

Gereformeerd Geheim is een combinatie van beiden; het is een autobiografie (waargebeurd levensverhaal) in romanvorm geschreven.

Dat zorgde voor:

  • vrijheid: geen gepieker over exacte feiten.
  • fantasie en creativiteit: toegepast met behoud van de essentie van het ware verhaal en emotionele gehechtheid.
  • meerdere perspectieven: authentiek, maar niet beperkt tot je eigen perspectief.
  • afstand van het verhaal: helpt bij het maken van keuzes en het doorhakken van knopen en bepaalt welke gebeurtenissen er wel en niet in moeten, omdat je er emotioneel minder aan gehecht bent.